Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Free online games |
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls

Mama-Mami Forum

Zajedno smo jači!!!
View this site online


» Mama-Mami Forum » » Metode pregleda prohodnosti jajovoda,dijagnostičke metode


Metode pregleda prohodnosti jajovoda,dijagnostičke metode

1. silkica - View this post online

21.11.2007. 18:44:47

U provjeri prohodnosti jajovoda koriste se kontrastne metode histerosalpingografija ( HSG) i histerosalpingo-sonografija ( HSSG ). U oba slučaja kontrastno sredstvo se ubrizgava u maternicu i jajovode , a prohodnost genitalnog sustava ispituje rendgenskim slikanjem ili ultrazvučnim putem . Izvodi se u prvoj fazi ciklusa , tj. neposredno nakon prestanka menstrualnog krvarenja . Uputnice žena podiže kod svog ginekologa .
Na osnovi HSG-pretrage i hormonskoga statusa, odlučuje se na dalje pretrage koje mogu zahtijevati otklanjanje prepreka u šupljini maternice, jajovodima ili u maloj zdjelici. Takav pristup rješavanja zapreka uglavnom je kirurški, isključivo se koriste laparoskopske ili mikrokirurške poštedne tehnike. Takvim zahvatima uspostavljaju se potrebni anatomski odnosi koji bi morali omogućiti ostvarenje i iznošenje željene trudnoće

Laparoskopija je direktno promatranje trbušne šupljine, jajnika, vanjske strane jajovoda, maternice (a i svih ostalih organa u trbušnoj šupljini ukoliko se laparoskopija radi u ne-ginekološke svrhe) uporabom laparoskopa.
Laparoskop je instrument nalik malom teleskopu koji pomoću optičkih vlakana dovodi svjetlo u trbuh. Širok je otprilike kao naliv-pero, a dvostruko duži od njega.
Tijekom ovog zahvata u rodnicu se umetne instrument koji pomiče maternicu. Ugljik dioksid (CO2) se upuhuje u trbušnu šupljinu kroz posebnu iglu. Ovaj plin pomaže odvajanju organa u trbušnoj šupljini čime se olakšava njihovo promatranje. Na kraju zahvata plin se ukloni.

Jedina meteoda koja je 100% tačna je laparoskopija.Njome se ujedno mogu otkloniti priraslice i začepljenja,pa i endometrioza(osim ako nije u poodmaklom stadiju).
HSG je iza laparoskopije sa oko 70% tačnošću,a HSSG je iza njega sa nešto manjim postotkom tačnosti.

2. silkica - View this post online

21.11.2007. 18:51:14

Evo,kopiraću svoje iskustvo.Pregled-HSG.

>Napokon gotovo!Opisaću svoje iskustvo-čisto da se vidi da su iskustva različita.
Stigla sam oko 11,smjestili su me u sobu,presvukla sam se u spavaćicu i čekala.To mi je bilo najgore .Doktorica je stigla oko 12:30 (imala je neku operaciju).Otišla sam u sobu za pripremu.Tu su mi sredili gospođicu ,prebrisali nekom tečnošću-ne znam kakvom-vjerovatno nešto za dezinfekciju.Onda mi je stavila cijev kroz koju će se puštati kontrasna tečnost.E to je bolilo ....Sila je nekih instumenata dole u meni,mislim-popucaću.Dovlače krevet i moram preći na njega.Uspijem nekako polako,pazeći da sve ono ne poispada iz mene.Pokušavam se opustiti i stvarno manje boli.Kroz čitavu bolnicu vuku me na rentgen-to mi je bilo smiješno-mogu misliti kako sam izgledala onako unezvijerena .Stižemo na rentgen,opet polako i pažljivo prelazim na drugi sto.I počinje puštanje kontrasne tečnosti!Booooooooli ....Očekivala sam tupu bol,ali bol je bila reska,oštra.>Okreni se desni bok<kažu,nekako se okrenem,ponovo boooooli...>Okreni se na lijevi bok<kažu,okrenem se i ponovo boooooli.....I gotovo!Možda je trajalo 2 minutice.Bol je postepeno popuštala kako je kontrasna tečnost izlazila.Posle me je bolilo kao 1 dan menstruacije.Ležala sam 1 sat,stigao mi je M,sačekali smo nalaze i kući!<

3. silkica - View this post online

21.11.2007. 18:58:24

Zamolila bih cure koje su prošle neku od ovih metoda da ukratko opišu svoja iskustva.Naravno,sa željom da pomognemo curama u vječitoj dilemi za koju metodu se odlučiti,kako to izgleda,boli li....
:cmok:

4. Teta_M - View this post online

22.11.2007. 17:00:10

:good: Svaka čast za ovaj topic!

Svojevremeno me doktorica slala na pregled, niti sam znala koje su metode niti kako to izgleda. Srecom, do vremena kad sam se zaozbiljno odlucila podvrgnuti tom pregledu ostala sam trudna!!!! No, tada, kad mi je trebalo ovako iscrpno objasnjenje, na forumu ga nisam dobila. Zato, jos jednom... :bravo1:

5. Teta_M - View this post online

22.11.2007. 17:00:48

:good: Svaka čast za ovaj topic!

Svojevremeno me doktorica slala na pregled, niti sam znala koje su metode niti kako to izgleda. Srecom, do vremena kad sam se zaozbiljno odlucila podvrgnuti tom pregledu ostala sam trudna!!!! No, tada, kad mi je trebalo ovako iscrpno objasnjenje, na forumu ga nisam dobila. Zato, jos jednom... :bravo1:

6. kona - View this post online

22.11.2007. 19:31:49

Quote Teta_M
:good: Svaka čast za ovaj topic!


Mene to još čeka - HSG.
Čim obavim pregled, podijelit ću sa vama iskustvo.

7. Myway - View this post online

22.11.2007. 20:39:58

Ja bila na laparoskopiji.

Moje iskustvo je super. Operirana u četvrtak, u subotu bila na fešti (sjedila), u ponedjeljak na poslu.
Konce vadila slijedeći četvrtak, a cijelo iskustvo je opisano, na temi druga šansa, od myway (mene). :bravo1:

8. silkica - View this post online

22.11.2007. 22:05:34

Myway,sigurna sam da se nećeš ljutiti,pa ću kopirati dio tvog topica u kojem govoriš o svom iskustvu.

>Utekla sam iz bolnice, prevruće je tamo.

Osjećam se super, jučer sam izašla iz šoka i čim sam se najela, odmah mi se vratila sva snaga. Malo boluckaju šavi prilikom sjedanja i ustajanja, a inače je sve o.k.
Anesteziju podnijela prilično dobro
(samo sam se od Tramala). Imam 2 šava u pupku i jedan kod stidne kosti (to je neka nova metoda, dosad je išlo sa tri reza).
Nalaz je laparoskopije i histeroskopije je izvanredan, jajovodi oba prohodni, maternica i ušća maternice sve na svom mjestu baš kako treba i pravilnih oblika (tako je moj doc rekao) samo što je desni jajovod malo vijugav.
Sve u svemu nema razloga da ja nemam još djece, samo nam treba još malo strpljenja (bladi hel) i seks SDD (svaki drugi dan)

Budući je danas subota, a subotom nikog ne puštaju doma, ja sam se "pustila" kući na vlastitu odgovornost. Tako da sad ležim (isto kao u bolnici) u svom krevetu uz sav komfor TV, satelit, računalo, knjige, vlastita kupaonica, debela hladovina i kućna njega MM. Terapiju nemam nikakvu, a nisam imala ni u bolnici.
Za 5 dana idem na kontrolu kod doca i na vađenje konaca, pa ćemo vidjeti kakav je plan za dalje.<

9. Slatkica - View this post online

23.11.2007. 07:09:26

Moje iskustvo sa HSG je ovako; primljena oko 10 sati oko 11 išla na pripremu gdje su mi sredili odnosno stavili cijev kroz koju će uštrcati kontrast. To me iskreno nije ništa bolilo nego je samo malo neugodno. Dižem se sama sa stola i idem sa sestrom pješke na drugi kraj bolnice na rengen polako sama opet legnem na stol i počinje ubrizgavanje kontrasta kroz cijevčicu. To baš nije bilo ugodno, ali izdržljivo jer traje nepunih 2 minute.
Uglavno nalaz mi je bio odličan, a ta se neugoda jako brzo zaboravi. Svi doktori govore da nakon HSG-a u roku 6 mjeseci puno žena uspije zatrudniti. I to se kod mene pokazalo točno. Za mjesec i po dana sam ostal trudna i danas sam sretna mama 15-mjesečne djevojčice.
Svima želim veliki uspjeh i nemojte se bojati, budite opušteni i manje će biti neugodno izdržat pregled !
Šaljem vam svima velike :cmok: :cmok: :cmok: :cmok: :cmok:

10. silkica - View this post online

27.11.2007. 15:34:32

I još da dodam

Prije HSG-a ili HSSG-a važno je uraditi briseve:cervikalne briseve na aerobne i anaerobne bakterije,briseve na klamidiju i mikoplasmu i ureaplasmu.Brisevi moraju biti uredni tj.sterilni!Time će se izbjeći prenošenje neke bakterije u jajovovode i/ili jajnike.

11. silkica - View this post online

14.12.2007. 23:41:03

Histeroskopija i interventna histeroskopija su metode direktne vizualizacije unutrasnjosti kanala grlica materice i same materice. Pored mogucnosti unutrasnje inspekcije/pregleda organa, ove metode pruzaju mogucnost uzimanja biopsije, uklanjanja endometrijalnih i cervikalnih polipa, resekcije septuma i priraslica, uklanjanja submukoznih i nascentnih mioma i td. Histeroskopija je uglavnom bezbolna i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Interventna histeroskopija se izvodi u opstoj ili lokalnoj anesteziji. Svi pregledi i intervencije se snimaju na kompakt disku u DVD formatu, tako da je rezultat histeroskopije dostupan za naknadne konsultativne preglede od strane drugih lekara ukljucujuci ginekologe i patologe.
Indikacije za histeroskopiju i interventnu histeroskopiju uglavnom obuhvataju stanja i oboljenja kao sto su:

1. Endometrijalni polipi
2. Cervikalni polipi
3. Submukozni miomi
4. Nascentni miomi
5. Ciljana biopsija endometrijuma
6. Asermanov sindrom
7. Nejasni oblici steriliteta
8. Proksimalne obstrukcije jajovoda
9. Anomalije materice
10. Abnormalna uterusna krvarenja
11. Maligna oboljenja kanala grlica
12. Maligna oboljenja sluzokoze materice
13. Uklanjanje spirale
14. Priprema za IVF

Protocna dijagnosticka i interventna histeroskopija je samo jedna od metoda vizualizacije unutrasnjosti materice. Za razliku od kontaktne i tzv. gasne histeroskopije, protosna histeroskopija pruza najveci komfor pri radu uz najvecu bezbednost pacijenta. Prednosti protocne histeroskopije su uglavnom sadrzane u dobroj vizualizaciji operativnog polja i preciznoj distenziji uterusa sto daje trecu dimenziju kavumu uterusa. Iz ovih razloga protocna histeroskopija pruza najveci komfor pri izvodjenju histeroskopskih intervencija.
Kontraindikacije za histeroskopiju su malobrojne i uglavnom su svedene na postojanje trudnoce i aktivnih infekcija genitalnog trakta pocevsi od kolpitisa do adneksitisa i parametritisa.
Neceljeni efekti i komplikacije su opisane u malom broju slucajeva. Najcesce komplikacije su u vidu matericnih kontrakcija koje pacijent registruje kao bol u donjem delu trbuha. Komplikacije kao sto su hipotermija, hiperhidracijski sindrom, krvarenja, diseminacija infekcije su veoma retke i relativno jednostavne za lecenje.
Priprema pacijentkinje za histeroskopiju podrazumeva brijanje i apstinenciju od jela i pica u trajanju od najmanje 5 sati ako se intervencija izvodi u opstoj anesteziji. Osim toga neophodan je i uredan nalaz vaginalnog i cervikalnog brisa. Optimalno vreme za izvodjenje histeroskopije je prvi dan nakon prestanka menstrualnog krvarenja. Potrebe za hormonskom pripremom zavise od indikacija za historoskopiju.
Svaka faza intervencije belezi se na kompakt disku u DVD formatu koji se predaje pacijentu uz izvestaj. Ova tehnologija omogucava kasniji konsultativni pregled snimljenog materijala od strane drugih ginekologa i/ili lekara drugih specijalnosti. Ovo je posebno vazno za pacijente koji se pripremaju za neku od procedura asistirane reprodukcije kao sto je In Vitro Fertilizacija (IVF).

12. silkica - View this post online

14.12.2007. 23:42:37

Bakteriološki pregled brisa kanala grlića materice Kanal grlića materice predstavlja idealnu sredinu za razvoj mnogih mikroorganizama koji dovode najčešće do njegovog hroničnog zapaljenja. Pored toga što hronični zapaljenjski proces predstavlja potencijalnu opasnost od zapaljenjskih oboljenja materične sluznice i jajovoda, on menja i karakter aktivnosti žlezdanog epitela koji se tu nalazi čineći cervikalnu sluz nepodesnom za dugo preživljavanje spermatozoida i očuvanje njihovih vitalnih osobina. To stanje samo po sebi može biti uzrok neplodnosti.
Da bi se to stanje moglo lečiti, potrebno je ustanoviti prirodu oboljenja i identifikovati uzročnika oboljenja. To se postiže bakteriološkim pregledom briseva iz kanala grlića materice. Terapiju usmeravamo prema antibiogramu koji nam laboratorija označi. Antibiogram nam ukazuje na koju vrstu leka je uzročnik zapalenja osetljiv pa smo u mogućnosti da sprovedemo ciljano lečenje.

13. silkica - View this post online

14.12.2007. 23:44:24

Konizacija je dijagnosticki i terapijski postupak prilikom kojeg se hirurskim, elektricnim ili laserskim nozem odseca dublji isecak grlica materice u vidu konusa. Povrsina vrata materice koja je usmerena prema "dole" predstavlja pri tome bazu konusa, dok se sirina cirkularnog reza vodi i kontrolise uz pomoc prethodno uradjene Schillerove jodne probe ili kolposkopski. Veoma je bitno da se sve suspektne promene nadju unutar baze konuse. Dubina i sirina ovoga konusa odredjuje se osim prema Schillerovoj probi ili kolposkopskom nalazu; prema zivotnoj dobi pacijentkinje, kao i prema reproduktivnoj anamnezi (paritetu). Po pravilu je konus plitak i siroke baze kod mladjih pacijentkinja. Kod starijih pacijentkinja konus moze biti i uze baze, ali se zato pruza visoko u cervikalni kanal gotovo do samog unutrasnjeg usca grlica materice. Uz konizaciju se ranije obavezno obavljala i frakcionirana kiretaza, danas je to fakultativni zahvat uz konizaciju, rezervisan za peri- i postmenopauzalne pacijentkinje.
Dobijeni konus se u celosti fiksira u formalinu i u daljoj histopatoloskoj obradi obradjuje u serijama od najmanje 14 blokova uz dodatni endocervikalni rez. Samo na ovakav nacin moze se u potpunosti proceniti ponasanje neoplazije. Pri tome je vrlo vazna informacija da li tretirana promena zahvata ili ne zahvata rubove konusa. Ukoliko su rubovi konusa slobodni, tada je konizacija i konacni zahvat. Ako promena zahvata neki od rubova, lecenje se ne smatra zavrsenim. U tom slucaju, potrebno je uraditi ili re-konizaciju ili histerektomiju, zavisno od starosti pacijentkinje i od njene želje za radjanjem. Rubovi konusa mogu biti "nagoreli" dejstvom elektricne struje ili lasera i nedostupni kvalitetnoj histopatoloskoj analizi. Ovakva situacija bi takodje mogla biti inidikacija za neku vrstu re-intervencije.

Klasicna konizacija podrazumeva odstranjenje tkiva hirurskim nozem - skalpelom, pa se stoga naziva i hirurska konizacija (Messerkonisation). Rekonstrukcija grlica posle hirurske konizacije se sprovodi cirkularnim sivenjem grlica, koje skoro uvek rezultuje manjim ili vecim deformiteta grlica, koji sami po sebi ne prave velike ili nikakve probleme pacijentkinji. Jedna od najtezih komplikacija hirurske konizacije je obstrukcija kanala grlica kada menstrualna krv ne moze da otice iz materice. Resenje ove neprijatne komplikacije je histerektomija ili re-kanalizacija kanala grlica koja je cesto neuspesna ili delimicno uspesna. Blazi oblici komplikacija konizacije nozem su stenoze i "zakrivljenja" kanala grlica materice, sto moze predstavljati problem za fertilnost pacijentkinje i oticanje menstrualne krvi.
Ukoliko se umesto hirurskog noza koristi laserski zrak, ovaj tip konizacije se naziva laserska konizacija (Laserkonisation). U novije vreme veoma je popularna metoda konizacije nazvana elektrohirurska resekcija transformacione zone grica maternice uz pomoc visokofrekventne struje, tzv. LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure) ili LLETZ/LETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone). Prednosti ove tehnike su jednostavnost zahvata, krace vreme operacije, mogucnost izvodjenja intervencije u lokalnoj anesteziji, relativno jeftina oprema koja je potrebna ginekologu, kao i manje postoperativne tegobe. Zona nekroze na rubovima preparata kod korektnog izvodjenja LLETZ odgovara otprilike onoj kao kod CO2-laserske tehnike, pri cemu se lateralno ostecenje tkiva smanjuje primenom vecih frekvencija, tako da histoloska procena rubova preparata ne bi trebala predstavljati problem.
Rane komplikacije konizacije su naknadno krvarenje (4%) koje se najcesce javlja posle 5. dana od intervencije. Krvarenje moze da se javi i 10 dana nakon intervencije. Po svom karakteru ovo krvarenje ne moze ugroziti pacijenta, ali se veoma tesko "spontano" zaustavlja, sto znaci da se mora re-intervenisati elektro-koagulacijom ili cak stavljanjem sava. Upalni procesi grlica i organa male karlice (cervicitis, parametritis, adneksitis) su ekstremno retki.
Kasne komplikacije konizacije su stenoza cerviksa (suzenje kanala grlica materice) s mogucnoscu ogranicenja koncepcije ili otezanog otvaranja grlica materice prilikom porodjaja. U moguce komplikacije ubraja se i insuficijencija grlica - prevremeno otvaranje grlica materice tokom naredne trudnoce, sto moze biti razlog spontanog pobacaja ili prevremenog porodjaja. Obe vrste komplikacija su veoma retke i rezultat veoma visokog konusa, zbog cega se kod mladjih zena konus izrezuje sto je moguce plice.
Priprema pacijentkinje za intervenciju podrazumeva brijanje i apstinenciju od jela i pica u trajanju od najmanje 5 sati, uradjen PAPA test, biopsiju grlica (opciono), kolposkopiju, bakterioloski pregled vaginalnog i cervikalnog sekreta, odredjivanje krvne grupe i Rh faktora. Intervencija se moze uraditi u ambulantnim uslovima u lokalnoj ili kratkotrajnoj-intravenskoj sedo-analgeziji (anesteziji), a vreme zadrzavanja pacijenta u ambulanti (bez obzirana tip anestezije) je 2 sata.
Konizaciju je moguce uraditi i laserom kao i ultrazvucnim nozem. Konizacija laserom ima svoje prednosti u odnosu na "lup" konizaciju zbog toga sto su resekcione ivice manje ostecene i dostupnije histopatoloskom pregledu. Medjutim, konizacija laserom ima i svoje negativne strane u odnosu na "lup" konizaciju - a to je znacajno duze vreme trajanja inervencije. Isto vazi i za konizaciju ultrazvucnim nozem.

14. silkica - View this post online

14.12.2007. 23:47:25

Laparoskopija
[img:a9779e202c]http://www.poliklinika-harni.hr/teme/neplodn/lsc.jpg[/img:a9779e202c]

15. silkica - View this post online

14.12.2007. 23:51:21

Malo sam proširila naslov,nadam se da ne smeta :mrgreen: ...
Ako neko ima nešto još da doda :bravo1: !

I ,naravno, iskustva su dobrodošla :bravo1: !

16. silkica - View this post online

22.01.2008. 15:21:13

Postkoitalni test (PCT)
Ovaj test nam daje uvid u interreakciju spermatozoida sa cervikalnom sluzi. Test se izvodi u sredini menstrualnog ciklusa, 12-14 dan ciklusa, kada postoje optimalni uslovi u cervikalnom kanalu za dugo održavanje vitalnosti spermatozoida.
Pacijentima se savetuje da imaju seksualni odnos u to vreme i da se na pregled jave najranije tri sata posle toga. Uzima se mala količina cervikalne sluzi iz gornjih delova cervikalnog kanala i pod mikroskopom se vrši procena nalaza. Procenjujemo broj spermatozoida prodrlih u cervikalni kanal, tip njihove pokretljivosti, njihovu vitalnost, što je od neprocenjive vrednosti u proceni oplodne sposobnosti spermatozoida. Poskoitalni test nam može dati naznake postojanja antispermatozoidnih antitela u cervikalnoj sluzi, što može biti dodatan veoma ozbiljan uzrok neplodnosti. Ukoliko u cervikalnoj sluzi lekar verifikuje postojanje skupina slepljenih, u mestu pokretnih ili nepokretnih spermatozoida, savetovaće određivanje titra antispermatozoidnih antitela u cervikalnoj sluzi i u samom ejakulatu.

Antispermatozoidna antitela
Svaki čovek ima urođeno razvijen imunološki, odbrambeni mehanizam, koji štiti njegov integritet od štetnih spoljašnjih uticaja. Ukoliko na bilo koji način dođe do prodora takvih agenasa u organizam, aktiviraće se imunološki odbrambeni sistem stvarajući specifična antitela čiji je zadatak da eliminiše i neutrališe njegov štetni uticaj. Spermatozoidi, kao belančevinaste strukture, predstavljaju stranu belančevinu za organizam žene. Ukoliko iz bilo kog razloga dođe do kontakta belančevinskih struktura spermatozoida sa imunološkim sistemom kod žene, on će te strukture "prepoznati" kao stranu belančevinu i započeti sa proizvodnjom specifičnih antispermatozoidnih antitela (ASA). Antispermatozoidna antitela mogu biti stvorena kao posledica sistemskog imunološkog odgovora na kontakt sa antigenima spermatozoida ili kao posledica lokalnog imunološkog odgovora na te antigene. U prvom slučaju postoje cirkulišuća antitela koja će biti izlučena putem produkata žlezdanog epitela kanala grlića materice, materične sluznice ili žlezda sluznice jajovoda. Zahvaljujući tome čitav reproduktivni trakt žene biće prekriven antispermatozoidnim antitelima. Ukoliko se spermatozoid nađe u takvoj sredini antitela će se vezivati za njegovu površinu, učiniti ga nepokretnim i onemogućiti njegov prodor prema jajnoj ćeliji.
U drugom slučaju antispermatozoidna antitela će biti stvorena lokalno u žlezdanom tkivu kanala grlića materice. Ukoliko se to desi, već u prvom kontaktu spermatozoida sa cervikalnom sluzi doći će do njegove imobilizacije i sprečavanja daljeg prodora prema jajovodu. U oba slučaja do oplodnje jajne ćelije neće doći. Takvu neplodnost označavamo NEPLODNOŠĆU IMUNOLOŠKOG POREKLA.
Kao i kod žene i imunokompetentni sistem muškarca reaguje na isti način ukoliko dođe do prodora spermatozoida ili njihovih delova u taj sistem. Samo na prvi pogled taj imunološki odgovor može izgledati nelogično, međutim razlog za to je sasvim logičan. U toku embrionalnog razvoja paralelno sa stvaranjem sopstvenih belančevinskih sistema svaki organizam paralelno razvija i mehanizam prepoznavanja sopstvenih belančevina, dakle stvara imunotoleranciju na njih. Ukoliko tog mehanizma ne bi bilo, dolazilo bi do autoimune destrukcije uz nesagledive posledice po organizam. Spermatozoidi kao specifične belančevinaste strukture počinju da se stvaraju u testisima tek u pubertetu, pa ukoliko dodje do njihovog prodora u imunokompetentni sistem muškarca, on ih prepoznaje kao "stranu belančevinu" i tako se prema njoj ponaša. Stvaraju se autoimuna antitela koja neutrališu spermatozoide jer se još u semenoj tečnosti nakon ejakulacije za njih vezuju ASA koja se tu nalaze. Rezultat će biti smanjena pokretljivost spermatozoida i nemogućnost njihovog prodora prema jajnoj ćeliji.
Ukoliko na osnovu PCT-a ili pojave skupina slepljenih spermatozoida u semenoj tečnosti posumnjamo na imunološki problem, uradiće se testovi čiji je zadatak da otkriju anstispermatozoidna antitela u krvi oba partnera u cervikalnoj sluzi ili semenoj tečnosti. Današnji testovi su visoko specifični pa se dijagnoza može postaviti brzo i sigurno, što je od velikog značaja za usmeravanje terapijskih postupaka.

17. Nikica - View this post online

28.01.2008. 22:55:02

Kao prvo, BRAVO Silkice za ovaj topić, jer kad je meni trebalo više informacija o ovom pregledu u otkrivanju neplodnosti nisam pronašla baš puno informacija, a niti iskustava onih koje su prošle taj pregled što je nama koje smo u toj fazi najvažnije.

Prije nego što sam napravila ovaj pregled čula sam da je jedan od najbolnijih i svi ga se boje iz razloga što se radi bez anestezije, za razliku od laparoskopije koja se radi u općoj anesteziji i ne osjetiš ništa. Prošla sam i HSG i laparoskopiju. ali ću vam sada opisati svoja iskustva sa HSG.

HSG sam radila u bolnici na uputnicu izabranog ginekologa s naznakom "za bolničko liječenje". U mojoj bolnici taj pregled rade samo jednom ili dvaput tjedno i bude po nekoliko žena zajedno, pa ti odmah bude lakše jer nisi sam, sve smo u istoj koži.

Prvo sam obavila prijem u bolnicu i zadužila kod sestre spavaćicu jer se u našoj bolnici ne smije imati osobna spavaćica ili pidžama. Presvukla sam se i otišla na odjel gdje te odvede sestra, a potom čekaš da te pozove dežurni liječnik. On ti pogleda sve nalaze (tvoje i TM), a onda jedna po jedna idemo kod dr. koji te priprema za dijagnostičku pretragu HSG, a to izgleda ovako: legneš na gin.stol, sestra i dr. su s tobom, prvo ti sestra da injekciju (nešto protiv bolova), dr. ti ispere fiziološkom otopinom za dezinfekciju "malu" , zatim stavi onu groznu metalnu spravicu da oslobodi put za stavljanje katetera sa špricom duboko u rodnicu kako bih ti kroz njega mogli ubrizgati kontrastnu tekućinu (jod) u maternicu, trbušnu šupljinu i na kraju jajovode da se utvrdi njihova prohodnost. Sam taj dio je malo neugodan, ali ne boli, i jako kratko traje.

Poslije u razgovoru sa sesrom kad sam je upitala zašto je ova pretraga na glasu kao jako bolna, doznala sam da je to sve individualno, ne ovisi o ničemu, da sama pretraga nije bolna, da kratko traje, ali da ova injekcija koju smo primili protiv bolova ima različite negativne učinke na žene, da izaziva mučninu, napadaje vrućine, povraćanje pa čak i padanje u nesvijest. Odmah mi je bilo jasno zašto su nas stalno pitale putem do rendgena kako se osjećamo, bila mi je sumnjiva ta njihova zabrinutost.

Ženama koje su bile sa mnom odmah je počelo djelovati tako da su jednu jako bolila leđa, druga nije ništa mogla govoriti i jedva je hodala, bila joj je muka, a ja sam se svemu tome čudila i pitala kako meni nije ništa, a sve to dok nismo došli pred rendgen. Odjednom mi se počelo vrtit, i biti užasno vruće. Sestra me držala cijelo vrijeme i bila uz mene, rekla da je to sve normalno, da su rijetke one koje nemaju te simptome. To je trajalo otprilike 10-tak minuta, zatim sam ušla na rendgen, legla na stol gdje su mi ubrizgali kontrastnu tekućinu i sve to snimili rendgenski. Sve to trajalo je možda minutu, dvije, nema nikakve boli, samo mala nelagoda prilikom ispuštanja kontrasta, jer osjećaš lagani pritisak u trbuhu.
Kad je sve bilo gotovo bila sam presretna da je sve prošlo i da sam napokon napravila i tu pretragu koje sam se jako bojala kao i većina vas koje je niste napravile, a trebate. Tako sam iz vlastitog iskustva zaključila da zapravo ta pretraga ništa ne boli, malo je neugodan osjećaj kao i kod svakog pregleda kod ginekologa, a individualna je stvar samo reakcija na onu injekciju. Nemojte da vas sada ovo obeshrabri, ovo je samo moje iskustvo, ne boli ništa, malo je neugodno, jer ono što je najvažnije je to da kratko traje i da si sretan kad je napraviš.
Reći ću još i ono što je rekla i Slatkica, a to je da sam i ja čula da puno žena nakon ovog pregleda ostane u drugom stanju, a u to sam se i uvjerila osobno, jer poznajem nekoliko osoba koje su nakon ovog pregleda zatrudnile.
I zaboravila sam reći da se nakon ovog pregleda u mojoj bolnici ostane prenoćiti, mada sam čula da su neke puštali i isti dan, ali na vlastitu odgovornost. Isto tako moram reći i to da neke žene manje, a neke i nekoliko dana nakon ovog pregleda krvare, pa je za preporučiti da se sa sobom ponesu rezervne gaćice i higijenski ulošci. Također nam je bilo preporučeno nakon ove pretrage uzimati Amoxil od 500 mg 3x1 tabl. 5 dana.
Oprostite ako je preopširno !

18. Živka - View this post online

03.02.2008. 21:59:55

Ja se spremam preksutra do Petrove naručiti se za hsg.

Jel netko zna koliko se čeka za pregled? Mislim jel velika gužva?

19. kona - View this post online

15.02.2008. 18:41:39

HSG - moje iskustvo:

Na HSG-u bila sam 29.01.08., ali namjerno nisam odmah htjela napisati svoje iskustvo
jer bi zvučalo pregrozno i samo bi nepotrebno prestrašila ostale cure/žene pred kojima
je taj pregled. Tog dana došla sam oko pola 8 u bolnicu na prijem, čekala sam kojih 45minuta kada me sestra prvi put pozvala unutra. Tada sam saznala, da na odjelu
nemaju ni jedan slobodan krevet i da je upitno dali ću uopće doći na red. Nakon daljnih 45minuta čekanja opet me prozvala i kreće papirologija (davanje podataka). Izmjerila
mi je tlak koji je bio povišen (140/80). Ispitivala me o prijašnjim bolestima, dali je bilo trudnoće, spontanih pobačaja i sl. Nakon toga opet me poslala u hodnik sa napomenom
da će sestra doći po mene i odvesti me na odjel. Poludjela sam od čekanja, neizvjesnosti i straha. Došla je otprilike za sat vremena. I od tada je krenulo sve brzo. Nisam se ni stigla smjestila u sobi već je glavna sestra došla sa naredbom: "pomokrite se, skinite gačice, obucite spavačicu....i jaknu jer idemo u drugu zdradu!" Mora da sam izgledala smiješno?!
U spavačici, čarapicama, papučama i jakni sve to na -1°C. Sestra koja me vodila na pregled i koja je bila cijelo vrijeme uz mene bila je prepredobra. Kad sam došla unutra
prvo sam zagledala ogroman stol i hrpa željeznih instrumenta pored. Pogledom na drugu
stranu uočila sam neočekivano mnogo ljudi u bijelim kutama (valjda stažisti). Ali to mi je
bio najmanji problem u tom trenutku. Sestra mi je rekla, da stisnem lijevu šaku i počela mi
je ubrizgavati Apaurin. Odmah nakon nekoliko sekundi osjećala sam neko peckanje u grlu
i bila sam ošamučena. Došla je neka mlada doktorica (pretpostavljam isto stažistica) i slušala upute mog doktora. Prvo me premazala nečim i onda počela nešto stavljati u mene.
To je bio neugodan osjećaj, možda malo bolan ali izdržljiv. Kad su sve lijepo namjestili, mislila sam da je to TO, što se tiče boli. KRIVO MISLILA. Primjetila sam, da se gospoda u bijelom preselila u postoriju iza stakla. E tada je nešto moj doktor napravio, što me je UŽASNO BOLILO!!! Boli, boli i boli, skupljam noge, sestra ih širi i drži me utješno za ruku i čujem ju: "samo još malo"! I taman kad sam mislila da ne mogu više, bol prestaje. Kako je odlazio svojim kolegama iza stakla, govorio mi je: "ruke gore, na grudi"! Slika. Dolazi natrag i radi OPET ONO ŠTO UŽASNO BOLI. Slika. Nakon slikanja došla je opet ona ista doktorica s početka priče, da izvadi sve što je u meni. Po meni sudeći joj nije baš išlo jer je pokušavala biti prenježna. To je skužio i moj doc, pa je došao i u dva poteza rješio sve.
Sestra mi je pomogla da se dignem sa stola, stavila dva vatena uloška među noge, zamotala u plahtu i smjestila u kolica. Okrenula sam se i pogledala stol koji je bio pun krvi. Nisam mogla vjerovati! U sobi sam odležala otprilike 4 sata. Poslije toga su me pustili
doma (pod uvjetom da netko dođe po mene). Doma - nakon 2 sata sna počela sam povračati, bilo mi je zlo od svih tih ljekova. Ali drugi dan bila sam već ok. Ginekolog mi je preporučio 5 dana mirovanja. Prvi kometar MM-u bio je: ako opet moram ići na HSG rađe neću imati djecu. No, sada kako dani prolaze, sve manje i manje se sjećam boli.
Preživjela sam! I jako brzo sam povukla svoje riječi, ipak bi SVE napravila za jednu bebicu.

20. M&M - View this post online

15.02.2008. 21:00:57

Moje iskustvo je bilo gotovo identicno onom od Silkice vezano za HSG isto sam se sa svim onim napravama premjestala sa stola na stol, i najviše me bolila instalacija tog u rodnicu prvih 5 minuta a kasnije ono uljevanje nisam skoro ni osjetila, poslje sam imala grčeve al uzela sam neku tabletu za bolove pa je brzo prestalo.
Bila sam i na PCT pošto kod mene nisu mogli naći konkretni uzrok problema još uvijek ga ne znaju. :ne zna:


» Mama-Mami Forum » » Metode pregleda prohodnosti jajovoda,dijagnostičke metode
29.01.2015. 13:17:40 : Mama-Mami Forum : Zajedno smo jači!!!
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls
Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |