Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls

Mama-Mami Forum

Zajedno smo jači!!!
View this site online


» Mama-Mami Forum » Zdravlje žena » Sve o HPV


Sve o HPV

1. Nea - View this post online

01.03.2004. 11:56:23

Što je HPV?
HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva "Humani papiloma virus"- HPV.

Tko obolijeva?
Smatra se da 60 % žena tijekom generativne dobi biva zaraženo jednim ili više od stotinjak poznatih tipova virusa, dok je prevalencija u muškoj populaciji niža i sama prisutnost virusa teže dokaziva. Prevalencija zaraze HPV-om u mlađim dobnim skupinama (18–25 g.) iznosi oko 60 %, a samo 4–6 % tih žena imat će patološki PAPA nalaz, {to se tumači prolaznom prirodom HPV infekcije, jer će 70 % tih žena u
slijedećih 12 mjeseci eliminirati virus, a nakon 24 mjeseca samo još 9 % žena biti će pozitivno na virus.

Kako se HPV prenosi?
Virus se širi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicama. Pri tome nije neophodno da postoji oštećenje istih, no ono svakako pogoduje infekciji, jer virus lakše dospijeva do bazalnih slojeva epitela. Genitalni HPV može inficirati i sluznicu gornjeg dijela dišnog sustava, spojnicu oka, no osnovni rezervoar za sve te viruse je definitivno sluznica i koža genitalnog trakta oba spola, pa je HPV infekcija najčešće posljedica spolnog kontakta sa zaraženom osobom. HPV je pronađen i kod djevica, tako da za njego prijenos nije neophodno potreban spolni odnos u užem smislu obzirom da se virus nalazi i u koži anogenitalne regije.
Prosječno vrijeme od izloženosti virusu do nastanka promjene iznosi 3 mjeseca, no vrlo je promjenjivo i može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko godina, što najviše ovisi o individualnom imunološkom statusu.
Smatra se da je moguća i genitalno-oralni prijenos, obzirom da su pronađeni niskorizični i visokorizični tipovi u promjenama u usnoj šupljini
Prijenos s majke na dijete kroz placentu nije opisan.
Genitalni kondilomi opisani su i u djece,

Što uzrokuje HPV?
Danas je poznato više od 70 genotipova papilomavirusa. Svi papilomavirusi pokazuju sklonost epitelu kože i mukoznog tkiva tvoreći tumore epitela.
Virusi HPV spolnog i završnog dijela probavnog sustava obično se dijele na one visokog (16,18,25,56) srednjeg (31, 33, 35, 51, 52, 58) i niskog (6, 11, 42, 43, 44) rizika obzirom na histopatološke promjene s kojima su povezani. Oštećenje epitela visokog stupnja osobito rak vrata maternice povezana su s infekcijom tzv. "visokorizičnih" papilomavirusima HPV-16 i HPV-18.
Molekularnim metodama dokazana je prisutnost različitih tipova HPV-a iz grupe visokog rizika u 99,7 % karcinoma vrata maternice, pa se ti virusi danas opravdano smatraju primarnim faktorom rizika u nastanku tog karcinoma.
Genitalne bradavice ili šiljati kondilomi uzrokovane su tipovima HPV -6, 11,16,18,33 i 35. Prenose se spolnim putem.

Dijagnostika HPV-a
Dokazivanje prisutnosti HPV-a obuhvaća klinički (ginekološki ili urološki ) pregled, citološki ili histološki pregled kao i korištenje metoda molekularne biologije.
HPV se dokazujem uzimanjem obriska vrata maternice odnosno uzimanje obriska mokraćne cijevi kod muškarca. Uzima se četkicom ili štapićem obloženim vatom.
Kolposkopija je metoda kojom se pod povećalom promatra grlić maternice kako bi se uočile promjene.


Genitalne bradavice (šiljati kondilomi)
Bradavice su mekani, vlažni, ružičasti ili sivi polipi koji postupno rastu i često vise na peteljci, često su u nakupinama poput cvjetače.
U muškaraca se najčešće nalaze ispod prepucija oko korone glansa ili u otvoru mokraćne cijevi. Mogu se nalaziti i na samom tijelu penisa.
U žena smješteni su na vulvi, stijeni rodnice, grliću maternice i međici.
Kod homoseksulaca najčešće su smješteni u perianalnoj regiji i otvoru zadnjeg crijeva.
Njihov rast je nepredvidiv, ali neka stanja kao što je trudnoća, imunosupresivna terapija, pogoduju rastu kondiloma kao i njihovu umnožavanju.

Liječenje (uklanjanje) kondiloma
Nijedan do sada poznati oblik liječenja nije zadovoljavajući, jer se kondilomi uvijek iznova javljaju.
Kondilomi se mogu uklonit elektrokauterizacijom ("spaljivanjem"), laserom, krioterapijom, ili pak kirurški ekscizijom.
Lokalna aplikacija raznih lijekova ( antimikotici, kaustici, induktori interferona i sam interferon-alfa) upotrebljavaju se u liječenju, ali zahtijevaju tjedne i mjesece upornosti i rijetko daju trajnije rezultate.
Cirkumcizija ("obrezivanje")može spriječiti pojavu kondiloma kod muškarca ako su oni smješteni na području prepucija.

Promjene na grliću maternice
Procjenjuje se da najmanje 80 – 100% djevojaka u dobi između 18 – 25 godina dolazi pri spolnom kontaktu u dodir s ovim virusom, dok svega oko 30% djevojaka razvija simptome infekcije
Većina žena s pozitivnim HPV testom neće dobiti genitalne bradavice ili cervikalnu displaziju (CIN), dok se kod drugih žena HPV infekcija povezuje s nastankom raka vrata maternice. Znanstvena istraživanja pokazuju da kronični stres mijenja dotok krvi u vrat maternice i utječe na lučenje njegovih žlijezda, što upućuje na organsku vezu između stresa i promjena u ovom dijelu tijela. Slabljenje imunološkog sustava uslijed kroničnog emocionalnog ili drugog stresa, loše prehrane, uživanja alkohola i pušenja, može biti razlogom promjena u imunološkom odgovoru, koje mogu potaknuti aktivnost virusa.
Razvoju raka cerviksa prethode promjene koje se histološki stupnjuju od lagane
do teške displazije, a mogu se sa dobrom osjetljivošću prepoznati i u PAPA razmazima Te se promjene danas obuhvaćaju kraticom CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija), a stupnjuju se u 3 stadija prema jačini promjena. CIN1 pretpostavlja blagu displaziju, CIN2 srednje tešku, a CIN3 tešku displaziju ili čak karcinom in situ. Sve se te promjene znače da se patološke promjene nalaze unutar samog pločastog epitela i ne prolaze bazalnu membranu. Točnost citologije u otkrivanju tih promjena to je veća što je stadij lezije veći CIN1, CIN2 i CIN3 ne predstavljaju različite promjene na vratu maternice, već više različite stupnjeve iste bolest, tako da možete imati u PAPA testu i stanice koje odgovaraju za CIN1 i stanice koje odgovaraju za CIN2.

Liječenje promjena na grliću maternice
Istraživanja pokazuju da se čak 50 – 80% blagih poremećaja u PAPA testu uz
pozitivan nalaz HPV vraća na normalu bez liječenja. Ponekada se, međutim, brzo pogoršavaju. Iz istog razloga, kod nalaza HPV infekcije vrata maternice najvažniji savjet je redovita PAPA kontrola. Ponavljani nalaz displazija uz HPV infekciju indikacija je za proširenu kolposkopiju s identifikacijom promjena. Po potrebi se provodi histološka dijagnostika ( uzimanje komadića tkiva vrata maternice – biopsija), a ovisno o rezultatima na raspolaganju za daljnje liječenje su kirurške metode konizacije (laser, klasična konizacija,), kojima se odstranjuje nezdravo tkivo vrata maternice (u obliku konusa pa otuda i ime zahvata – konizacija), zajedno s virusom. Kod nižih stupnjeva displazije opisani su izvanredni rezultati liječenja niskim dozama prirodnog interferona, s uspjehom terapije od 80% – 100%. Glavni cilj lokalnog liječenja inteferonom je sprečavanje ugradnje HPV-a u genom još nezaraženih stanica koje izgrađuju sluznice rodnice i vrata maternice. Liječenje je individualno po preporuci ginekologa.

2. Lelicha - View this post online

23.05.2006. 09:44:10

evo iz danasnjih novina:

Cjepivo za HPV ucinkovito

Americka agencija za hranu i lijekove (FDA) obavijestila je proizvodzaca, tvrtku Merck-Scharp&Dohme, da podaci iz klinickih ispitivanja druge i trece faze potvrdjuju ucinkovitost i neskodljivost cetvorokomponentnog cjepiva Gardasil za HPV. FDA je analizirala podatke o ucinkovitosti, sigurnosti i imunogenosti Gardasila na vise od 27.000 muskaraca i zena u 33 zemlje svijeta.
Cjepivo je u postupku hitne registracije kao prevencija od zaraze HPV-om, tipovima 6, 11, 16 i 18. Ocekuje se da ce u SAD biti registrirano do pocetka kolovoza a u EU pocetkom iduce godine.


:bravo1:

3. Kika - View this post online

23.05.2006. 17:02:19

Budući da mi je za cjepivo prekasno, a imam HPV visokog rizika, zna li itko od vas neko ucinkovito prirodno sredstvo za lijecenje?

4. Ivanam - View this post online

23.05.2006. 20:15:05

Quote Kika
Budući da mi je za cjepivo prekasno, a imam HPV visokog rizika, zna li itko od vas neko ucinkovito prirodno sredstvo za lijecenje?


iako nisam imala HPV visokog rizika, moja terapija je bila slijedeća;
svaki dan 2-3 cikle (izribat pa napravit sok)
4 acidofila, bioenergija + ljekovi i najvažnije vjera i volja,
nakom 3 mjeseca ulazi skroz uredni :klanj: :klanj: :klanj:

5. Kika - View this post online

23.05.2006. 20:22:05

Vrijedi pokušati, hvala! :cmok: Pitanje je samo hoće li mi to biti dovoljno jer ja stalno variram CIN 1-2 a jednom i 3, a odbila sam paljenje, jer mislim da je to preinvanzivna metoda. Rekli su mi da sama odlučujem, i da mogu pokušati s alternativnim liječenjem (zato sam u potrazi za dobrim sredstvom, ali da neka ipak ne otežem.

6. Ivanam - View this post online

23.05.2006. 20:26:50

Sretno :cmok:

7. Lelicha - View this post online

24.05.2006. 08:51:05

Quote Kika
Vrijedi pokušati, hvala! :cmok: Pitanje je samo hoće li mi to biti dovoljno jer ja stalno variram CIN 1-2 a jednom i 3, a odbila sam paljenje, jer mislim da je to preinvanzivna metoda. Rekli su mi da sama odlučujem, i da mogu pokušati s alternativnim liječenjem (zato sam u potrazi za dobrim sredstvom, ali da neka ipak ne otežem.i moj CIN nije nista bolji...prije nesto vise od 2 godine sam isla na EKT (elektrokauterizacija, nesto manje agresivan pristup nego klasicno spaljivanje + ne ostavlja oziljke na tkivu + oporavak je jako brz - drugi dan od zahvata sam se vratila na posao) i sada se odlicno osjecam....mada postoji mogucnost vracanja crvenila (kao i kod ostalih metoda) za sada sve "odlicno izgleda", tj. nema apsolutno nikakvih promjena (kuc-kuc u drvo)

8. Lilly of the valley - View this post online

05.06.2006. 21:06:03

Ja isto imam HPV visokog rizika. Zapravo, imala sam...znam da je to neizlječivo, ali moj se sam od sebe "deaktivirao"...Istina, prije koje 3 godine sam prošla dvije terapijske "kure" s nekim antibioticima, ali još se to vuklo. Zadnjih par Papa je bilo uredno - kao što rekoh, moj se sam povukao...

9. Bébé - View this post online

27.06.2006. 09:22:54

...

10. djevojka - View this post online

02.09.2006. 09:24:41

dajte nek mi netko tko zna kaže koliko treba proći recimo od odnosa da bi se moglo pregledom ustvrditi postoji li zaraza HPVom

11. dr_tata - View this post online

05.09.2006. 12:34:04

Antibiotici nemaju niošta s tim, sasvim sigurno. nema lijeka koji djeluje na HPV, možda samo na neku drgu popratnu infekciju.

Djevojka: dugo, ali varira. U biti, promjene se ne moraju pojaviti godinama, a dok se ne pojave, ne možeš znati.

12. dsalek - View this post online

02.08.2007. 23:50:54

ja imala hpv godinama
zatrudnila i nesto je bez traga :good: :good: :good:

13. dsalek - View this post online

02.08.2007. 23:53:14

[quote:88aab328cf="Lilly of the valley"]Ja isto imam HPV visokog rizika. Zapravo, imala sam...znam da je to neizlječivo, ali moj se sam od sebe "deaktivirao"...Istina, prije koje 3 godine sam prošla dvije terapijske "kure" s nekim antibioticima, ali još se to vuklo. Zadnjih par Papa je bilo uredno - kao što rekoh, moj se sam povukao...
isto tako
visokog rizika i cinIII

14. loni - View this post online

04.11.2007. 14:48:05

ja imam već god.cin 1 pa cin 2 i nakon 1.god dr mi napravi bris kad ono hpv.toliko sam se šokirala da ne znam šta bi.sad pijem ehinaceu + vitamin c pa me zanima znate li još nešto za podizanje imuniteta.hvala

15. marijanna split - View this post online

18.10.2008. 01:04:57

Ja sam čula za jedan čaj ali još ne znam koji su točno sastojci, javit ću kad saznam, a za kondilome, provjereno, jer sam sama to koristila su dobre biljne kapi rosopasa. Meni su nestali nakon dvadesetak dana. Ali je problem ako padne imunitet oni se vrate ponovo i onda opet ispočetka

16. kurtizana - View this post online

18.01.2009. 01:03:13

Humani papilloma virus - HPV - prirodan pristup - napisao dr. med.

Aromaterapija kao odgovor na vaginalne infekcije

17. koka - View this post online

18.01.2009. 14:07:00

kurtizana, hvala :bravo1:

18. VedranaX - View this post online

08.01.2010. 03:30:13

Jasne, precizne, up-to-date informacije o HPV-u je teško naći, pogotovo izvan znanstvenih časopisa.
Jedna realnost je i ta da su neki aspekti virusa još uvijek slabo razumljivi, čak i od strane medicinskih istraživača. Tu jednostavno nema dokazanih odgovora na mnoga slična pitanja.
U isto vrijeme, međutim, mnogo novih informacija o HPV-a je naučeno u posljednjih nekoliko godina, unazađujući nekoliko prethodnih pretpostavki o virusu. Rezultat toga je da starije publikacije mogu biti netočne, kada spominju HPV. Isto tako, zdravstveni djelatnici, pisci i nastavnici koji nisu u toku sa nedavnim istraživanja mogu nastaviti širiti zablude.
Još jedna poteškoća je, da je do neke mjere, ukupna tema o genitalnom HPV-u kompleksna i zbunjujuća svima, laicima i znanstvenicima podjednako.

Rezultat toga je da, na žalost, mitovi i zablude o HPV-u i dalje postoje, a u nekim slučajevima se smatraju i štetnima. Loše informacije mogu uzrokovati da osoba trpi strašnu anksioznost nepotrebno, da sumnja u vjernost partnera, ili čak podvrgava bolnom i skupom postupku koji se mogao izbjeći. Najopasniji od svih, dezinformacija može dovesti ljude do zanemarivanja vrlo jednostavnog postupka koji spašava živote.
Ovdje navodimo 12 od najčešćih mitova i zabluda na koje smo naišli na temu HPV-a. Nadamo se da ćemo napraviti prostora za točne informacije da se ukorijene i rastu.
http://anilas.forumhr.com/hpv-humani-papiloma-virus-f21/hpv-humani-papiloma-virus-mitovi-i-zablude-t71.htm

19. depresivna_st - View this post online

26.05.2011. 16:56:14

sta reci osobi koja svjesno siri hpv? da li upoznorit njegovu partnericu na to i kako je upozorit ako sam ja jedina koja zna da on to ima?

20. kalista - View this post online

26.05.2011. 19:11:51

Tu osobu trebas prijaviti u policiju. Odakle tebi vremena pored male kceri o kojoj se sama brines, bivseg partnera koga pokusavas natjerati da se pere, da brines tudje brige...Ako zaista znas da neko siri HPV svjesno, to se najozbiljnije treba prijaviti policiji.

21. depresivna_st - View this post online

27.05.2011. 08:11:59

Quote kalista
Tu osobu trebas prijaviti u policiju. Odakle tebi vremena pored male kceri o kojoj se sama brines, bivseg partnera koga pokusavas natjerati da se pere, da brines tudje brige...Ako zaista znas da neko siri HPV svjesno, to se najozbiljnije treba prijaviti policiji.ti si bezobrazna i odakle vAMA pravo da mi se obracate sa TI!!

22. andreja - View this post online

27.05.2011. 10:35:40

Quote depresivna_st
Quote kalista
Tu osobu trebas prijaviti u policiju. Odakle tebi vremena pored male kceri o kojoj se sama brines, bivseg partnera koga pokusavas natjerati da se pere, da brines tudje brige...Ako zaista znas da neko siri HPV svjesno, to se najozbiljnije treba prijaviti policiji.ti si bezobrazna i odakle vAMA pravo da mi se obracate sa TI!!


kalista, prije nego reagiras, evo jedno pivce :hik:

23. kalista - View this post online

27.05.2011. 16:19:12

Hvala Andreja, a za depresivnu iz Splita imam pitanje:''Sto sam samo ja bezobrazna, ako vam se svi obracaju sa ti?". :hekla:

edit: tako pise u tvome zadnjem postu...

24. Cvijetich - View this post online

17.08.2011. 15:27:42

Dobar dan svima!
Apsolutno obeshrabrena i uplasena vise neznam kome da se obratim , pa se nadam da ce se ovdje naci netko ko ce mi barem malo pomoci. No da ne duljim. Imam 24 godine, prije 9 mj ustanovljen hpv visokog rizika, cin 1. Nakon silnih pregleda, biopsije i dalje je cin 1. S partnerom sam godinu dana tako da neznam, tko je koga zarazio .Od kada sam saznala koristim prezervative s partnerom, da mi partner koji je vjerojatno isto zarazen, ne unosi virus. Ginekolog kaze nakon svih tih procedura, i kad mi papa bude negativan-da cu se moc cijepit. E sad mene zanima, ja i partner planiramo brak, djecu - da li cemo ikad moc imat odnose bez kondoma , kako me on opet nebi zArazio??

25. nolana - View this post online

17.08.2011. 22:18:14

HPV ostaje koliko ja znam za cijeli život i nema više tu pomoći sa cijepljenjem prekasno je ,ali da te utješim i ja ga imam i živim s njim već godinama i borim se sa tim vrlo dobro papa testovi se popravili štoviše odlični .
Išla sam svaka 3 mj. na papu pa svakih 6 mj. ,a sada 1 godišnje vrlo je važno da održavaš imunitet u dobrom stanju ,znači vitamini i tako dobiješ otporonost i nebrini se ,i moj muž je prenosnik pa se seksamo bez kondoma ,kako bih inače planirala sadašnju trudnoću bwy do koje treba tek doći :mrgreen: 1
Samo se opusti i što više vitamina da imunitet brani tvoj organizam ,sretno :bravo1: .

26. Cvijetich - View this post online

18.08.2011. 00:22:14

Aa hvala ti puno si me utjesila ;))) samo zasto
meni ginekolog tupi da Moooram obavezno koristit prezervativ , jer inace ce mi partner stalno ponovo unosit virus? Mislim to je suludo, sta cu cijeli zivot s muzem koristit te glupe kondome........

27. nolana - View this post online

18.08.2011. 17:50:58

Isuse pa kako on misli da zatrudniš po DUHU SVETOME :hihi: :hihi: ?
Nisam stručnjak ,ali sam ti rekla iz svog stajališta jer i neki gin. prjetjeruju ,pa nije to spolna bolest koju izlječiš pa kad se poseksaš dođe do jojo efekta glupost!
Traži drugog ginića bwy ja imam jako dobrog i novi je u našoj ordinaciji super dr. mlad ,ali zna svoj posao dolazi kod nas iz Petrove bolnice i meni je velika podrška .
Dao mi je dobre savjete i ja ih se držim i zadovoljna sam jer se ponaša kao čovjek ,a ne ko stroj.

28. Cvijetich - View this post online

19.08.2011. 15:43:23

E pa ja sam ga pitala kako cu zatrudnit onda a on meni kad ces htjet bit trudna onda cu u dogovoru s njime planirat trudnocu... Tak nes;/ ma ugl jos uvijek mi je cin 1, pa cu koristit zastitu,,. Ali valjda kad papa bude ok onda cu se opustiti

29. Cvijetich - View this post online

19.08.2011. 16:11:21

I jos me nesto muci ... Analno , oralno.. Da li se na taj nacin nekako prenosi hpv? Na internetu naravno 1000 dezinformacija, a nekako me sram pitat starijeg gosp. ginekologa...

30. nolana - View this post online

22.08.2011. 23:10:58

Quote Cvijetich
I jos me nesto muci ... Analno , oralno.. Da li se na taj nacin nekako prenosi hpv? Na internetu naravno 1000 dezinformacija, a nekako me sram pitat starijeg gosp. ginekologa...


Prenosi se striktno sexualnim odnosom ja sam pitala ,i već sam rekla to je bolest koja se ukorjenila i nje se nomožeš riješiti ,žao mi je, ali to je tako.
Tako mi je i samoj ,a i još mnogim ženama ,nema tu pomoći samo imunitet čini čuda tjelo se bori samo .
Meni su papa nalazi dobri premda sam imal dugi niz nalaza lošiji dolazili su do cin II ,ali sam se izvukla nisam išla niti na konizaciju niti sam vadila markere ništa ,jednostavno se popravilo samo od sebe savjet za vitamine sam dobila od med. sestre od gin. ,a ne od njega zato kažem ima dr. kretena ,a ima ih i stvarno fenomenalnih .

Trenutno čekam zadnji papa ,ali mi gin. na godišnjem pa čekam.


» Mama-Mami Forum » Zdravlje žena » Sve o HPV
01.02.2015. 19:06:33 : Mama-Mami Forum : Zajedno smo jači!!!
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls
Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |