Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls

Mama-Mami Forum

Zajedno smo jači!!!
View this site online


» Mama-Mami Forum » Kolači, deserti i slastice » tahan (h)alva - hiiitno :-)


tahan (h)alva - hiiitno :-)

1. andreja - View this post online

17.08.2006. 21:54:34

ajmo curke, hitno se trazi recept... imam gotovo trudnicki napad zelje za istom...

p.s. a necu se buniti ako osvanu i recepti za ostale halve :mrgreen: :mrgreen:

:klanj: :klanj:

2. laralina - View this post online

17.08.2006. 22:23:48

ja nemam pojma kaj je to :()) pa ne mogu niti pomoci.

3. adiss - View this post online

17.08.2006. 22:27:40

Quote laralina
ja nemam pojma kaj je to :()) pa ne mogu niti pomoci.

:()) :())

4. Tinchi - View this post online

17.08.2006. 22:29:53

:()) :()) :())

5. andreja - View this post online

17.08.2006. 22:35:19

jel vi mene zezate ili stvarno nemate pojma sto je to alva ili halva...
pa toga je bilo u po ducanima za kupit onak industrijskog pakiranja (bijelo, ljepljivo...)

anyway, bosanski slatkisi su u pitanju :mrgreen:

6. Tinchi - View this post online

17.08.2006. 22:36:19

aha rahatluk ili neš tak
fuuuuuuuuuuuuuuuuj


btw ja to dobila prije par godina od šefice iz turske
katastrofa

7. laralina - View this post online

17.08.2006. 22:38:19

Aaaa, sad znam...sjecam se dok sam bila djete da mi je mama to kupovala.

Fino je to :bravo1:

Ali recept :ne zna:

8. andreja - View this post online

17.08.2006. 22:38:44

Quote Tinchi
aha rahatluk ili neš tak
fuuuuuuuuuuuuuuuuj


btw ja to dobila prije par godina od šefice iz turske
katastrofa


jezus, nije to ni slicno rahatluku (kojeg, btw, isto volim ako je pravi i dobar)

9. Tinchi - View this post online

17.08.2006. 22:40:38

Quote andreja
Quote Tinchi
aha rahatluk ili neš tak
fuuuuuuuuuuuuuuuuj


btw ja to dobila prije par godina od šefice iz turske
katastrofa


jezus, nije to ni slicno rahatluku (kojeg, btw, isto volim ako je pravi i dobar)


ups :())

10. Nika Lu - View this post online

17.08.2006. 22:40:50

ja znam kaj je to mljac, finooooo
al nemam recept :mrgreen:


uuuu al ću te :grrr: sad se meni to jedeeee :protest:

11. dalmatinka - View this post online

17.08.2006. 23:14:40

bome , ni ja nikad čula za takvo nešto :ne zna:

12. laralina - View this post online

17.08.2006. 23:20:03

Ja sam se sjetila sta je pa cekam recept sa Andrejom, ali vidim ja vec da nista od toga.

A i ja bi sad to jela ;)

13. Djenita - View this post online

17.08.2006. 23:38:57

E kako smo blizu ,a tako daleko :cmok: sorry :ne zna: kako se tahan halva pravi ,ali možda imaš nekoga ko bi ti je mogao donjeti iz BiH kod nas je ima u svakom granapu(bar u Sarajevu).

14. dalmatinka - View this post online

17.08.2006. 23:45:58

ccc
pored toliko bosanki na forumu
da ja dajem recept :hihi:

HALVA

Potrebno: 100 gr putera, pola čaše ulja, oraha, ½ kg šećera, brašna i vode.

Priprema: Zagrijati puter i ulje u šerpi i postepeno dodavati brašno uz neprestano miješanje (da bude gušća masa). Kada masa dobije tamno-karamel boju, zalijeva se postešeno sa šerbetom od pola kg šećera i 2-3 šolje vode, opet uz neprestano miješanje na kraju šporeta. Halva treba biti srednje mehka, jer se ona stvrdne kad se ohladi. Vadi se na tanjire kašikom i posipa orasima.

kopirano sa http://bosanski-kuhar.8m.com/slatka.htm

15. dalmatinka - View this post online

17.08.2006. 23:54:21

a pa što ne kažeš da te svi razume :mrgreen:
to je mandulat
ako sam dobro pokopčala

http://www.hok.hr/pa/mandolat/

16. Stefanova_mama - View this post online

18.08.2006. 08:16:06

Nije mandulat, mandulat je tvrdji od halve. Halva ima onako koncastu, lisnatu strukturu kad se zagrize (ova industrijska), ali ja vise volim ovu domacu iz prethodnog recepta (nisam nikad pravila, ali sam puno puta degustirala kod prijatelja Sarajlija), mi smo nasu mlatili jos mlaku, ko bi sacekao da se ohladi i stvrdne.

17. Djenita - View this post online

18.08.2006. 09:09:58

Ovaj recept je za običnu halvu,i znam ga i ja,ali žena hoče tahan halvu što je skrrrrroz drugačije. :mrgreen:

18. Mexx - View this post online

18.08.2006. 09:15:23

Quote andreja
jel vi mene zezate ili stvarno nemate pojma sto je to alva ili halva...
pa toga je bilo u po ducanima za kupit onak industrijskog pakiranja (bijelo, ljepljivo...)

anyway, bosanski slatkisi su u pitanju :mrgreen:

tahan halva nije bijela i ljepljiva, ona je vise onako oker, prosarana smedjim, a da bi to napravila treba ti specijalno tahan ulje (koliko ja znam)
to bijelo i ljepljivo isto jeste halva, samo druga vrsta i ima drugi naziv, al se ja ne mogu sjetit koji da me ubijes

a ovaj recept sto je dalmatinka dala je isto halva, samo jednostavnija varijanta za napravit u kuci
moja mama to ponekad napravi (ja ne znam) i znam da ne dodaje nikakvo serbe niti secer u tu uljno-bnrasnu masu, nego kad je ta masa gotova, izvadi se kasikom na tanjir i pospe secerom. najbolje je jesti je hladnu
mada, iskreno, ja bas nisam ljubitelj halve ni u kakvom obliku

znam da nisam puno pomogla u zatomljivanju tvoje zelje za halvom....jedino da trknem do slasticarne pa da ti kupim pomalo od svake vrste halve i posaljem postom :mrgreen:

19. Djenita - View this post online

18.08.2006. 09:17:12

:hihi: :hihi: :hihi:

20. Diadora - View this post online

18.08.2006. 18:09:28

Ja se sjećam samo rahatluka dok ga je bilo kod nas za kupiti. Preslatkooooooo za mene

21. kalista - View this post online

19.08.2006. 16:26:50

Halva
by Kate Wood
These are so popular, especially with children. Whenever I make them for other people, they invariably rave about them and ask for the recipe. They are incredibly simple to make, and you can use whatever combination of nuts and dried fruits that you choose. Decorated with sesame seeds or grated coconut, they make lovely homemade gifts. One friend says she melts a bar of plain organic chocolate into the recipe to make wonderful truffles, but I wouldn't know about that!

250 g / 8 oz tahini or sesame seeds
125 g / 4 oz raisins
125 g / 4 oz dates
1 tsp vanilla extract
Grind sesame seeds in a grinder, or use ready made tahini from a jar. Break down the dried fruit in the food processor until it forms one homogenous mass. By hand, break the mass into smaller pieces, and then add the seeds or tahini and vanilla. Turn the food processor on again, and keep it turning until it forms a mass again; this will take a few minutes, be patient. You may need to add a few drops of water to get it to hold together, but be careful, any more than a few drops and it will become too sticky. When it's become a single solid mass, take walnut-sized balls of the mixture and roll between the palms of your hands to form balls. Store in the fridge.

When I make these, I find it really hard not to eat them all as I make them. If I want to have any left after the family has got to them, I have to triple or quadruple the recipe!


Ako je recept sra*e, kriva ti je Kate Wood, nisam probala, ali cini se da je to to! :good:

22. andreja - View this post online

19.08.2006. 16:36:08

o ipak se nesto recepata nakupilo...

ma Mexx :cmok: znam da ono bijelo nije ta halva, to je ćeten (ili kako se to vec zove )

al meni se jede ova sa sezamom i pazite sad :mrgreen: :mrgreen: , imam doma onog sezamovog ulja (za kinesku klopu ga kupujem) pa se pitam da li je to - to, da li mogu s tim uljem probat napravit?

o bosanke moje, da nisam rodjena u Banja Luci a nemam pojma kak se radi halva, sad bih se zabrinula za vas :mrgreen: :hihi: :hihi:

svima hvala :good: :cmok:

23. M&T - View this post online

19.08.2006. 16:41:34

ma jel može slika na kraju da vidim što je to??

nije rahatluk nije mandulat.... :ne zna: :ne zna:

24. kalista - View this post online

19.08.2006. 16:42:44

To je to!!!
http://www.aopy00.dsl.pipex.com/recipes/halva.shtml

[img:ff64c251bd]http://homepages.inf.ed.ac.uk/mfourman/images/halva.jpg[/img:ff64c251bd]

25. donajulia - View this post online

19.08.2006. 16:54:19

[img:30af0f7bae]http://www.fromsadtoraw.com/Pictures/LunchatDenises/Halva.jpg[/img:30af0f7bae]

Ja bih sad to jela (isto je halva).
A u BiH postoji izraz "prodaje se ko 'alva".
Eto, i ja nešto znam, iako nemam recept nikakav :mrgreen:

26. aimee25 - View this post online

19.08.2006. 17:51:43

Joj cure kako ja volim halvu! Prijatelj od dide je bio iz Sarajeva i uvijek nam je donosio halvu od tamo. Ova kupovna iz konzuma je ok, ali se ne može mjeriti sa onom sarajevskom!
One postove sa receptima sam preskočila i neću ih pročitati! :mrgreen: Ne-ću.

27. kalista - View this post online

19.08.2006. 19:10:49

I Andreja jel' vec klopas halvu???

Ja ne volim ovu tahan, ali onu kucansku verziju od Mexx obozavam (iako mi je zlo kada vidim da je to samo u stvari slatki ajnprejn-fuj kako nezdravo... :ne zna: al' sta cu kad' volem!)

28. dr_tata - View this post online

24.08.2006. 16:59:30

Jao, tahan halva! kupujem ju u Bosanskom Brodu kad sam tamo, skupa s tulumbama mmmmmljac!

inače tahan (tahin) je naziv za sezam, arapski ili perzijski, tako nešto.

29. kalista - View this post online

24.08.2006. 20:00:17

Zato sam ja sama sebi napravila obicnu halvu od brasna, sve pojela i sada mi je zlooooooooooooooooooooo :puke: :bonkme:

30. andreja - View this post online

24.08.2006. 20:02:09

Quote kalista
Zato sam ja sama sebi napravila obicnu halvu od brasna, sve pojela i sada mi je zlooooooooooooooooooooo :puke: :bonkme:


joj kalistice :hihi: :hihi: :hihi:
ja nisam radila halvu, otputovale smo, pa se prebrzo i prerano vratile i sad cekam vikend da se ubacim u kuhinju...

dooooktore, sta mislis jel mogu s onim sezamovim uljem za kinesku klopu to radit?, pomaaagaj :mrgreen:

31. kalista - View this post online

24.08.2006. 20:05:52

:mrgreen: ma sreca tvoja, ja nisam halvu jela pa jedno...XX godina, i onda me tvoj post bacio u vremeplov...ja pred neboderom, a moja tadasnja prija iznijela halvu i gricka (i vjestica ne da nikome). A ja to do tada stvarno nisam nikada vidjela, posto moja stara to niti pozna niti zna da napravi, niti je ikada pokazala namjeru da nauci...i jedva sam izmolila da mi da malo i od tog trenutka resplamsala se je ljubaF izmedju mene i halve (ali samo one od brasna) :love1:

32. samba - View this post online

24.08.2006. 20:33:01

Ja ju nikako ne volim. Moje Bosanke su ju često radile, ali to meni ima nekako čudan okus :ne zna:

33. Tomo - View this post online

24.08.2006. 21:42:15

Samo malo pojašnjenje, ako smijem ...

Halva(h) je "slatkiš" (bez brašna) i može imati miliona oblika. Pa i bajadera je u stvari nekakva halva :mrgreen:
Tahini je "pasta od zrnja" ... najčešće je to mljeveni sezam ili suncokret. Za halvu obično - sezam.

Tahin za halvu možeš napraviti tako da samelješ sezam i dobiješ pastu koja izgleda kao pašteta ili kikiriki-maslac ... ne možeš je napraviti samo od sezamovog ulja, jer je sezamovo "brašno" u stvari nositelj kolača. Ako ti je blizu dućan s orijentalnim namirnicama, tražći "neri-goma" ali bez dodatnih začina (da ne bude slan) - to je nekakva 'pašteta' od sezama (odlično za senviče)

Tahini halvah se radi sa sezamom, medom, šećerom ... i to je ono što mi zovemo "bosanska alva".

Bijela halva (uskrsna bugarska/makedonska alva, ili turska bijela helva) se radi s grizom (!) i orasima, medom, šećerom, margarinom / maslom ... naziva se i "ćeten alva" ili "keten halva" jer se nekad radila i s lanenim sjemenkama (keten)

Mandulat se radi s bademima, orasima, medom i šećerom (i sljezov korjen ili jaja radi vezanja) - ne znam da li ide i griz (ako ide i griz onda je to bijela halva,) ... a može se dodati i pistacija, grožđice i svašta

Ono "bijelo ljepljivo" što se prodaje po dućanima pod nazivom "halva" je najčešće "mediteranski mandulat" - križanac između bijele alve i mandulata - sa sljezovim korjenom umjesto jaja, puno škrobnog btrašna od mutant-žitarica, ogromnom količinom šećera i vjerojatno malo PVC-a ili Stirola :mrgreen:

Pakistanci rade halvu i s nekakvim žitaricama koje izgledaju kao riža (mislim da toga nema kod nas) - pa slatkiš izgleda poluprozirno ...

P.S. Zaboravio sam tursku pekmez-alvu s pekmezom od dunja - odličlna stvar s milion klalorija po gramu. LJepljiva masa se dobije od prokuhanih dunja i cca 1kg šećera na 3 dl vode!

Evo jedan od recepata za halvu, koji nije recept za ništa gore navedeno :hihi: :mrgreen: ali je halva od pšenične krupice by coolinarika.com. I onaj recept od kaliste je valjda najbolji - šećer, voda, tahin i orasi/bademi ...

:hik: :bravo1:

34. andreja - View this post online

24.08.2006. 22:31:45

alal ti vera Tomo :mrgreen: :mrgreen: :klanj: :klanj:

a vidi ovo, to sam nasla kao vrlo hvaljen recept za tahan halvu :mrgreen: :mrgreen:

[quote:14b1eb1626]Tahan alva, hladno spremana
1/3 hladno cedjenog ulja od susama (Tahan)
1/3 meda
1/3 mlevenog oraha/lesnika/badema, po izboru.
U staklenoj, porcelanskoj ili, najbolje - drvenoj posudi, sa drvenom kasikom lagano slediniti tahan i med. Kada se dobije fina pasta, dodati mlevene orahe/lesnike/bademe. Lagano sjediniti, preruciti u staklenu ili porcelansku posudu, poklopiti i drzati na hladnom.
Iz licnog iskustva znam da ne morate brinuti da li ce se odrzati ili ne / odmah se pojede jer je divno. Odlican je u danima velikih fizickih napora i za decu koja rastu.Dovoljna je jedna kafena kasicica da vam vrati snagu ili da vam umine zelja za slatkim. Recepti su strasno njam, njam ali ovde u YU ili nema pomenutih namirnica ili su obicnom smrtniku preskupi. Licno, hranim se u sladu sa mojom krvnom grupom (B-)i to namirnicama koje poticu sa ovog podneblja.Naravno, meso ne jer jako volim zivotinje, skoro kao rod rodjeni a to se ne jede

i sad to mene kopka i kopka :lool:

35. Stefanova_mama - View this post online

24.08.2006. 23:39:42

Ljudi dosta je.

Sutra krecem na odmor, a razmisljam da li bi mogla da uguram pravljenje alve negde izmedju.

Sve perverzija na perverziju i taman mislis kraj, kad eto jos jedan recept. :bang:

Uvek ima resenja, pravicu kad se vratim. ;)

36. dr_tata - View this post online

25.08.2006. 01:36:12

Ostalo mi je pola teglice tahina od kada sam pravio humus, a ženica od bakica na terenu dobila po kile mljevenih oraha. Al ću sutra eksperimentirat!

37. kalista - View this post online

25.08.2006. 16:56:38

Quote Stefanova_mama
Ljudi dosta je.

Sutra krecem na odmor, a razmisljam da li bi mogla da uguram pravljenje alve negde izmedju.

Sve perverzija na perverziju i taman mislis kraj, kad eto jos jedan recept. :bang:

Uvek ima resenja, pravicu kad se vratim. ;)


Poucite se mojim iskustvom i ne pravite halvu jer ce vam biti mukaaaaaaaaaaa!

38. Tigy - View this post online

25.08.2006. 17:29:48

meni izgleda njami-njami ... :hungry:

39. Tomo - View this post online

26.08.2006. 01:10:48

Quote andreja
...i sad to mene kopka i kopka :lool:


Mene kopka samo ova zadnja rečenica u citatu: "...meso ne jedem jer jako volim zivotinje, skoro kao rod rodjeni, a to se ne jede"
:D :D :D :D :D
Nisam se ovako grohotom nasmijao već godinama!!!

A što se halve tiče - recept je OK, ali tako dobiješ nekakvu "pastu" koja se jede sa žlicom ... i mi smo to jeli kao klinci s tim da je baka stavljala obično ulje od suncokreta ... sjećam se da je bilo jako fino, ali orasi su teški kao beton. Nekad bi nam baka stavila žlicu te 'mješavine' u vrelo mljeko pa onda na mljeku napravila čokolino :mrgreen: bilo je fenomenalno, ali smo se debljali kao prasci :mrgreen:

Ja mislim da je tajna dobre halve baš u sezamovom brašnu - i ja halvu volim baš zbog sezama. A sad sam se sjetio i onog slatkiša od sezama u prženom šećeru ... jel se sjećate toga??? :mrgreen:
To su nam inače radili naši susjedi Albanci (slastičari) - rastopili bi zdjelu šećera, a kad bi šećer počeo karamelizirati stavili bi šaku sezamovih zrna unutra - pa radili lizalice, šećerne štapiće, bombone i slično ... nisam to vidio godinama...

Ah... eto, Andreja traži recept, a ja to koristim za flashback tripove :mrgreen: sorry!

:hik: :bravo1:

40. Tomo - View this post online

26.08.2006. 01:19:54

Quote dr_tata
Ostalo mi je pola teglice tahina od kada sam pravio humus, a ženica od bakica na terenu dobila po kile mljevenih oraha. Al ću sutra eksperimentirat!


Šta god da napraviš od tih sastojaka - sigurno će ispasti 'za prste pojesti' ...

:hik: :bravo1:

41. andreja - View this post online

26.08.2006. 09:38:49

Quote Tomo
Quote andreja
...i sad to mene kopka i kopka :lool:


Mene kopka samo ova zadnja rečenica u citatu: "...meso ne jedem jer jako volim zivotinje, skoro kao rod rodjeni, a to se ne jede"
:D :D :D :D :D
Nisam se ovako grohotom nasmijao već godinama!!!



zato je to i bilo tu, nekako mi se cinili vaznim dijelom recepta :hihi: :hihi: :lool: :lool: :lool:
(mislim, daje informaciju o autoru, kaj ne? )

:bravo1:

42. dr_tata - View this post online

28.08.2006. 17:24:07

Pomiješah tahin i med u omjeru 3:2 otprilike i dodah mljevene orahe do željene konzistencije (da bude gusto i ne curi)

Smeđe je poput neke stvari, ali ima pravi okus tahan-halve!! :good: savršeno za moju trudnicu ;) i uopće nema onu žestinu oraha kao recimo u orahnjači.

Mljac!

genije...

čudo prirode...

43. andreja - View this post online

28.08.2006. 17:40:20

Quote dr_tata
Pomiješah tahin i med u omjeru 3:2 otprilike i dodah mljevene orahe do željene konzistencije (da bude gusto i ne curi)

Smeđe je poput neke stvari, ali ima pravi okus tahan-halve!! :good: savršeno za moju trudnicu ;) i uopće nema onu žestinu oraha kao recimo u orahnjači.

Mljac!

genije...

čudo prirode...


:good: :good: :good: :bravo1: :bravo1:
ovdje su neki i zdjele lizali (a nemaju 19 mjeseci, kao ni naviku to cesto ciniti :hihi: :hihi: :hihi: )

nego, vijest mi je bas :love1:
(hebat ga, meni je vijest, mozda si vec negdje i spomenuo a meni promaklo)

44. dr_tata - View this post online

28.08.2006. 17:51:17

Nisam ;) nije službeno potvrđeno.

45. donajulia - View this post online

28.08.2006. 18:15:09

Quote dr_tata
Nisam ;) nije službeno potvrđeno.


Kad se službeno potvrdi, čekam u redu na čestitanje :love1:

46. Mignon - View this post online

11.07.2008. 09:00:46

Drage mame i ostali sladokusci

Za tahan halvu potrebno je: tahin (pasta od sesama), brasno i secer u prahu.

Prvo se secer i brasno polako uprze da postanu zuckasto-puderaste boje. Onda se na to polako dodaje sesamova pasta po potrebi. Dok je vruce rasipa se, pa pazite da ne pretjerate sa kolicinom tahina, ne smije biti rijetko, nego rastresito.
Staviti u bilo kakav kalup/ plasticnu ili keramicku kutijicu, dobro nabiti da se sjedini i pustiti da se ohladi.

A kasnije, paziti da se previse brzo ne pojede :) Najbolje je da prenoci na hladnom (ne u frizideru), sto vise stoji sve je bolja.

Dobar tek!

Mignon


» Mama-Mami Forum » Kolači, deserti i slastice » tahan (h)alva - hiiitno :-)
23.04.2014. 11:57:19 : Mama-Mami Forum : Zajedno smo jači!!!
Free online games | Adventure games | Arcade games | Fighting games | Dress-Up games | Puzzle games | Jigsaw games | Coloring games | Games for girls
Mama-Mami | Obiteljski Forum | Kolači i torte | Besplatni foto oglasi | Prirodna kozmetika | EOS 400D | Free Games | Obitelj | Free online games |